top of page
  • Yazarın fotoğrafıGüven Bakırtaş

Satışın Matematiği -1

Evet sevgili satışçılar,

Dersimiz matematik.

Evet, yanlış duymadınız: Satışın matematiği.


Aynen normal matematikte olduğu gibi, satışta da eşitlikler,formüller var.

Bunlardan en fazla kullanılanı, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz formül yani ; Sales=(Expertise+Relations+Value) Passion

Hadi hem çevirelim hem de açıklayalım:


SATIŞ EŞİTTİR:

Expertise (Uzmanlık): Neyi satarsanız satın, o konuda ciddi bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekir. Burada tüm ürün ve hizmetler, tüm sektörler için değişmeyen konular: Ürün, kitle ve rekabettir.

Satacağınız ürünü/hizmeti iyi tanımanız, satacağınız kitlenin öğrenebileceğiniz tüm bilgilerini öğrenmeniz, rakiplerinizin ürünlerinden fiyatlarına, durumlarından kampanyalarına dek tüm sırlarına vakıf olmanız uzman olmanızı sağlar. Gözünüz korkmasın! Ofiste ürününüzü tanıyıp, geriye kalan bilgilerin çoğunu müşterinizden öğrenebilirsiniz. Sadece biraz aktif ve kurnaz olmanız yeterli, not tutmayı da ihmal etmemek gerek.


Relations (İlişkiler): Satış sosyal bir meslektir. Karşınızdaki kişiyle samimiyet kurabilmek, onu anladığınızı ve tanıdığınızı göstermek çok önemli bir avantajdır. Samimiyetle dürüstlüğü, dürüstlükle güveni, güvenle çözüm ortaklığını, çözüm ortaklığıyla da satışı gerçekleştirirsiniz. Bu kadar basit.


Value (Değer): Birine bir şey satmak demek, karşılığında o kişiye ait olan bir şeyi (para vb) size vermesi demektir ve insanlar bir şey vermekten nefret ederler. Müşteri terazinin bir tarafına satmaya çalıştığınız ürünü/hizmeti; diğer tarafına ise karşılığında ödenecek ücreti değil ; esasında bir kefeye ihtiyacı, diğer kefeye çözümü koyar. İşte yapmamız gereken şey burada ortaya çıkıyor; sattığımız ürüne/hizmete bir değer katmak.


Passion (Tutku): İçinizde karşınızdakini ikna etmek, onu doğru çözümle yani sizin çözümünüzle etkilemek için yoğun bir his duyuyorsanız, satışın tutkusuna sahipsiniz demektir. Uzmanlığınızı, doğru ilişki kurma yeteneğiniz ve değer yaratma tekniğinizle birleştirince önemli bir seviyeye çıkabilirsiniz ama tutku olmadıktan sonra hep bir şeyler eksik kalır.

Denklemi kurduk,

Eşitliği çözmeye hazır mısınız?


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page