top of page

Satışçı Hastalıkları – 1

  • Yazarın fotoğrafı: Güven Bakırtaş
    Güven Bakırtaş
  • 2 Ağu 2019
  • 2 dakikada okunur

İyi satış denilince akla çok sayıda tanım geliyor:

Çok satmak,

Karlı satmak,

İhtiyaç yaratmak,

Süreklilik yaratmak vb gibi.

Peki satışın önündeki engeller neler? Bu yazı dizisinde bu engellerin en önemlisi olan 'Satışçı Hastalıkları'nı ve çözümlerini göstermeye çalışacağım.


1. Pasif Davranış: Nezaket ile sürekli karıştırılan bir hastalıktır. Çoğunlukla; “ne zaman yapalım”, “almak ister misiniz” vb sorularla kendini belli eder. Hastalığın ilerleyen durumlarında başarısızlık ve bahaneler baş gösterir: “fiyatlarımız pahalı”, “ürünümüzün özellikleri yetersiz”. Kişileri yönlendirmek, alım işlemine çok ciddi oranda etki eder. İpleri ele almak, kendi planımıza kişileri yönlendirmek hastalığın seyrini değiştirir. Zaman belirtirken kendi ajandamızda uygun zaman olarak net bir tarih/saat söylemek, alım işlemi kesinmiş gibi davranarak sonraki hareketleri planlamak pasif davranışı yok etmek için etkilidir.

2. Otomatik Sunum: Bu hastalığın en önemli özelliği empati eksikliği ve müşteriler/müşteri adaylarının bir birinin aynısı olduğu düşüncesidir. Hastalık başlangıçta “hmmm böyle deyince oluyormuş” şeklinde masum bir kazanımla başlar. Sonrasında aşırı genelleme ile devam eder. Kişi her müşteri/müşteri adayına soru sormadan, anlamadan aynı sunumu ezberden yapmaya başlar. En kötü semptomlar “müşterinin yerine karar verme” aşamasında görülür. Bu aşamada artık “tüm müşteriler bir birinin aynısı”, “o adam almaz ben eminim” gibi cümleler duymaya alışmaya başlarsınız. Müşteri odaklı satışta, öncelikle müşteri ihtiyaçları analiz edilerek, ona uygun çözüm üretilir. İlaç soru sormak ve ihtiyacı doğru belirlemektir.

3. Olumsuzu / Krizi Çağırma: <<Satış bir evet/hayır durumudur. Ya siz müşteriye ‘evet’i satarsınız, ya da müşteri size ‘hayır’ı.”>> diyor J. Gitomer. ‘Evet’ pozitif bir duygunun eseridir. İnsanlara negatifi çağrıştıracak cümleler ve ifadelerle ‘evet’i almak çok zordur. Herhangi bir sunumda olası sorunları, çözülmesi güç duvarları gündeme getirdiğiniz ölçüde sonucu almayı geciktirirsiniz. İşte bu hastalık kişinin sattığı ürün/hizmetin kalitesi, satılabilirliği, sorun potansiyeli vb gibi özelliklerine karşı özgüveninin düşük olması nedeniyle ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe verimli satışlar azalır. Kısa vadede ürün bazlı ikna çalışmaları, uzun vadede Ortak Satış Dili gibi çalışmalarla çözülebilir.

Serinin bir sonraki bölümünde görüşmek üzere,

Sağlıklı satışlar


 
 
 

Comments


Buyurun Kahve İçelim

KAHVE İÇMEYE UĞRAYIN

Nisbetiye Mahallesi, Gazi Güçnar Sokak, No:4, D:2, Z.Kuyu,Beşiktaş / İstanbul

Arayın, Geliştirelim

SICAK BİR MERHABA İÇİN ARAYIN

T: 0850 305 24 15

F: 0212 337 88 60

Şimdi İletişim Zamanı

NEDENE GEREK YOK, YAZIN

bilgi@guvenbakirtas.com

Kurumsal Eğitimlere Ulaşın

NE YAPIYORUM, TAKİP EDİN

  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Instagram
  • YouTube

© 2014-2024 Güven Bakırtaş Kaynak göstermek kaydıyla alıntı yapılabilir.

bottom of page