top of page
  • Yazarın fotoğrafıGüven Bakırtaş

Maliyetler, kaynaklarınız boşa gitmedikçe düşer

İşletme sahibi ya da yöneticisi olarak baktığınızda gelirleri yükseltmek, maliyetleri düşürmek her zaman ana düşüncenizdir. Gelirleri yükseltmek için satışlara, ürün geliştirmeye yüklenirken, maliyetleri düşürmek için masrafları kısmak genel yöntem olarak kabul görür. Peki bu yöntem ne kadar gerçekçi?


"İşletme giderleri kaça ayrılır, nelerdir?" diye sorduğumda birçok kişi "ikiye ayrılır, sabit ve değişken giderler" diyecektir. Biraz detaylı ve farklı açıdan düşünürsek bu maliyetleri "doğrudan ve dolaylı maliyetler" olarak ayırmakla işe başlayabiliriz.

Doğrudan maliyet işyerinize aldığınız bir makinenin ücreti, dolaylı maliyet o makinenin tam verimli kullanılmaması durumunda size yüklenen maliyetlerdir. Yani kaynaklarınızın varlığı değil, onların verimsiz çalışması maliyetlerinizi yükseltir.

Sorunu gördüğümüze göre, çözümleri de sıralayalım:

1. Planlı satınalma yapın.

İhtiyaçlarınızı listeleyin, miktarlar ve alım zamanlaması için bir tablo hazırlayın. Periyodik olarak güncelleyin. Böylece elinizde genel ihtiyaçlar için bir veri bankası oluşacaktır. Tedarikçileriniz için bir çizelge hazırlayın, fiyatları da güncel tutun. Altına bir de alternatif tedarikçileri ve son aldığınız teklifteki fiyatları yazın. Böylece karar vermek için bir karşılaştırma aracına sahip olursunuz.

2. Verimli olun.

İşyeri kiranızdan, personel giderlerinize; ofis eşyalarınızdan, yakıt masraflarına dek her şeyin verimliliğini ölçün ya da ölçtürün. Sonrasında periyodik olarak kontrollerinizi gerçekleştirin.

3. Masrafları kısmak adına cimri olmayın.

Masraflar en ucuzu almakla kısılmaz, en doğru olanı almakla kısılır. 10 sene kullanacağınız bir cihazı alırken, ucuz diye garantisiz cihaza para vermeyin.

4. İleri görüşlü davranın.

İhtiyaçlarınızı giderirken bir sonraki aşamada eldeki kaynağın ne kadar yeterli olacağını hesaplayın. Satışlarınız sürekli artış içindeyse, küçük bir fatura yazıcısı yerine daha büyük bir yazıcıyı şimdiden alarak yenileme masrafından kurtulabilirsiniz.

5. Dengeli olun.

Giderleri hep cepten kaçan paralar olarak görmeyin. Bilmelisiniz ki kazandığınız paranın kaynağı da o giderlerdir. Masrafları verimlilik sınırının altındaysa kısmayın. Sonrasında eksik çimento nedeniyle yıkılan binalar misali zarara uğrarsınız.

6. Bu web sitesindeki iletişim numarasını arayın :)


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page