top of page
  • Yazarın fotoğrafıGüven Bakırtaş

Gündelik Hayattan İletişimsizlik Hastalıkları 1- Haklılık Takıntısı

'Satışçı Hastalıkları' serisi oldukça büyük ilgi gördü. Geri dönüşler çoğunlukla 'ne yapmamalı' kılavuzlarının oldukça pratik sonuçlar verdiğine yönelikti. O zaman yepyeni 'iletişimde ne yapmamalı' kılavuzumuz gelsin.



Haklılık Takıntısı: Psikiyatride obsesyon adı verilen rahatsızlığın, iletişimde vücut bulmuş hali bu. Amaç dahilinde sürdürülmesi gereken iletişim birden bire "ben haklıyım, hakkımı savunmalıyım, sen haksızsın" davasına dönüşür. Bir mahkeme havasına bürünen iletişim süreci, tarafların kanıtlar ürettiği, iddia ve savunmalar ileri sürdüğü hatta tanık çağırdığı bir durumda devam eder. Fazla mı abartıyorum? Bence hayır, günlük hayatınızdaki tartışmaları gözlemleyin. Bunun ne kadar sık ve şiddetli yaşandığına şahit olacaksınız!


İlacım ne doktor?

Tartışma gerginliğini hissettiğimiz anda stres masajı (bir çeşit kalp masajı) ve bir doz 'amaç hatırlatan hapı' almak. Stres masajı, sakinliği korumak amacıyla yapacağımız birkaç minik hareketten ibaret; kaşlarınızı havaya kaldırın, ağızdan karnınızı şişirecek şekilde nefes alın ve çene kaslarınızı sıkmayı bırakın. Bu kadar. Amaç hatırlatan hapı ise sadece 'bu iletişimsel temasta amacım ne, nereye varmak istiyorum' sorularını hem kendimize hem karşımızdakine yöneltmek.


Sıradaki hastalık çok sevenlere gelsin ;)


14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page